facebook selidbe beograd

kombi-kombi.rs

Ne postoji jednostavan iliti "pravi" odgovor da li treba da iznajmite ili kupite nekretninu prilikom selidbe u novi grad. Pored razmatranja koja bi obično trebalo izvagati u raspravi o "iznajmljivanju ili kupovini nekretnine", aspekt preseljenja može ovu odluku učiniti još zamršenijom!

Bez obzira da li se selite ili ne, ova odluka će zavisiti od raznih faktora, uključujući uslove na tržištu nekretnina kao i vaše individualne ciljeve i preference. Evo nekoliko dodatnih faktora koje biste trebali da uzmete u obzir kada se selite u drugi grad.

NIVO OBAVEZA

Uopšteno govoreći, ako ne možete da se obavežete da ćete ostati negde najmanje 5 do 10 godina, kupovina možda neće biti prava opcija za vas. Razmotrite lepo svoje razloge za preseljenje. Ako se selite zbog posla i ako taj posao u najgorem slučaju izgubite, da li biste i dalje bili srećni što živite u tom gradu? Ako sumnjate u mesto u koje se selite, iznajmljivanjem nekretnine možete kupiti vreme kako bi se uverili da je to mesto zapravo mesto na kojem želite da budete dugoročno. Duševni mir je neprocenjiva stvar!


UPOZNAVANJE SA KOMŠIJAMA

Da biste pronašli svoj idealan dom, morate uzeti u obzir mnogo više od samog rasporeda stana, završnih obloga kupatila ili kvadrature. Kada se selite u novi grad, ono što bi moglo biti još važnije od tih faktora je da poznajete različite delove grada i šta oni mogu da Vam ponude.

Nivo bezbednosti i stope kriminala, dostupnost škola i vrtića, sadržaji, zagušenost saobraćaja, parking i ostalo - samo su neki od detalja na koje biste možda želeli da obratite pažnju u svom novom komšiluku!

Ako nikada ranije niste kročili gradom i nemate prijatelja ili rodbinu koji bi Vam mogli pomoći da stvorite sebi u glavi bolju sliku mesta, iznajmljivanje će možda u početku biti poželjnija opcija za vas. Iznajmljivanje će vam pružiti priliku da živite u različitim delovima grada i da utvrdite koji je pravi za vas (i vašu porodicu). Tako ćete moći da upoznate komšije koji će Vas pohraniti informacijama o kraju što Vam može pomoći da posle nekog vremena donesete pravu odluku.


VREME I ENERGIJA

Selidba može biti emocionalno i stresno iskustvo. Od pozdrava sa porodicom i prijateljima, pakovanja svih stvari i možda čak i bavljenja prodajom svog trenutnog doma - dakle - puno stvari s kojima ćete morati da se pozabavite. Zapitajte se da li možete da se nosite sa dodatnim pritiskom kupovine novog doma dok sve ovo traje.

S obzirom da je pronalazak i kupovina novog doma ogroman poduhvat, moraćete da imate dosta živaca da biste ga uspešno prevazišli. Ako osećate da vas okolnosti nagovaraju na kupovinu, iznajmljivanje bi moglo biti bolja opcija za vas! Ali ako imate dovoljno vremena i energije, kupovina imovine je možda pravo rešenje.


LIČNI CILJEVI

Šta želite da postignete u ovom trenutku Vašeg života? Šta vam je najvažnije? Možda nastojite da otplatite neki dug, ili vam je možda glavni prioritet da se deca smeste u dobru školu. Odluka o iznajmljivanju ili kupovini prilikom selidbe u velikoj meri će zavisiti od vaših ličnih ciljeva i razloga preseljenja.

- Da li želite negde da pustite korene? Ili razmišljate o kupovini samo jer se čini da je to ispravno?

- Da li imate dovoljno veliku kaparu za stan ili kuću koju zaista želite? Ako ne - da li bi bilo logičnije da nastavite da štedite kako bi imali veći depozit?

- Da li je prvo iznajmljivanje, a zatim kupovina opcija? Ili vam je ideja da se morate dva puta preseliti apsolutno neprihvatljiva?


DONOŠENJE ODLUKE

Možda je vaš glavni cilj dugoročna finansijska dobit i spremni ste da rizikujete kupujući nekretninu u nepoznatom gradu. Bez obzira na vaše individualne preference, ove stvari će sigurno igrati veliku ulogu u određivanju da li treba da iznajmite ili kupite nekretninu.

Možete razmišljati o iznajmljivanju kao o test vožnji! Da li biste kupili automobil pre nego što ga lično vidite ili sednete za volan i osetite? Verovatno ne! Ipak, uvek postoje izuzeci od svakog pravila... Ne žurite ali nemojte ni predugo čekati.

Ako pokušavate da donesete ovu tešku odluku, analizirajte svoju situaciju i učinite ono što za Vas ima smisla. Lako je uhvatiti se u mrežu mišljenja drugih, zato se držite činjenica i Vašeg osećaja. Budite racionalni, i pokušajte da ne uradite nešto zbog čega ćete se kasnije kajati! Ako sumnjate, imajte na umu da je ugovor o zakupu mnogo lakše poništiti od ugovora o kupovini.

Srećno šta god da odlučite!